Heal the World - Michael Jackson

Gevaarlijke en giftige stoffen en voeding.

********************************

 

Antigifcentrum 070/245.245 (België)

 

Als uw hond iets giftig heeft gegeten, en u bent er dadelijk of binnen de 2 uur bij dan moet u uw hond laten braken. Maar bel eerst uw dierenarts, hij/zij zal u zeggen wat u moet doen.

 

Als u uw hond moet laten braken, vergewis u er dan van of het wel aangeraden is dit te doen. Laat hem niet braken in volgende gevallen

-         meer dan 2 uur na het innemen van het gevaarlijk/giftig product

-         wanneer de substantie een zuur, alkali, solvent of petroleum product is, want

          het doet evenveel schade in het naar boven komen als in het naar beneden gaan

-         wanneer uw hond comateus is of depressief.

 

Om het braken in gang te zetten

-   geef 1 koffielepel waterstof peroxide per 15 kg lichaamsgewicht; doe dit 1 keer,    herhaal na 10 minuten, maximum 3 maal ; sommige honden kwijlen en zien er miserabel uit voor het braken

-   ½ tot 1 koffielepel zout ver naar achter op de tong geplaatst of opgelost in water; herhaal dit NIET; dit kan ook met droog mosterd poeder gedaan worden ( zelfde instructies)

 

u kan uw hond ook actieve houtskool geven, ook getoast brood ( goed verbrand en in de hand gekruimeld) kan dit doen.

 

! ! ! MAAR BEL EERST UW DIERENARTS ! ! ! !

                      

De volgende lijst bevat giftige stoffen en planten die in huis gevonden worden, doch hij is niet volledig, u kan ook altijd het anti-gif centrum bellen 070/245.245

 

 

 Giftige stoffen die in huis en tuin gevonden worden

-         schoonmaak en ontsmettingsmiddelen

-         ontstoppers

-         bleekmiddelen

-         wasmiddelen

-         motteballen

-         aceton ( dissolvent)

-         deodorant, shampoo, parfums

-         zonnemelk en andere schmink producten

-         alle medicijnen tenzij voorgeschreven (raadpleeg uw arts)

-         sigaretten en andere tabaksproducten

-         lucifers

-         aansteker benzine

-         anti vries middelen (ethylene glycol)

-         insecticides

-         meststoffen

-         rattenvergif

-         terpentyn, kerosine, boenwas, benzine, verf, verfverdunner

-         lood

 

giftige planten

 

-         amaryllis

-         azalea

-         begonia

-         chrysanten

-         alle bessen

-         marihuana

-         paddestoelen

-         nootmuskaat

-         oleander

-         rododendron

-         rabarber

-         spinazie

-         en nog vele andere …

 

Giftige voeding

 

-    CHOCOLADE : bevat caffeïne  en ombromine , twee bestanddelen die door de hond zijn verteringsstelsel niet worden verteerd; deze bestanddelen blijven door de hond zijn verteringsstelsel gaan in een eindeloze cirkel die de hond uiteindelijk vergiftigt.  De verschillende types chocolades bevatten verschillende hoeveelheden van deze stoffen.  Melkchocolade is het minst giftig, pure chocolade is zeer giftig.  Dit geld ook voor cola, koffie en thee.

-   Tafelresten die vermeden dienen te worden, eend, wildbraad, varken- en kalfsvlees zijn allen te vet voor het spijsverteringssysteem van de hond.  Gekruid voedsel en hesp brengen een hondenmaag van streek.  Gekookte kip-, kalkoen- of steakbeenderen zijn allen te broos en scherp.

-   Rauwe vis; “zalm vergiftigingsziekte” krijgen ze als ze rauwe met parasieten besmette vis eten uit beken of rivieren.

-   Ajuinen : rauw, gekookt of gedroogd hebben een toxisch effect op hond en kat.

-   Amandelen, abrikozen, avocado’s , look, paddestoelen, nootmuskaat, perziken, rabarber, spinazie, aardappel en tomaten en de bladeren van deze, wortelen, … 

-   Alle alcohol houdende dranken

-   Plastiekverpakkingen en aluminiumfolie. Honden eten dit soms op vanwege voedselresten die hieraan hangen.  De verpakking en folie kan verstikking, of darm en maagverstoppingen veroorzaken, met interne bloedingen als gevolg.

-   Noten : walnoten zijn giftig voor honden en moeten vermeden worden. In het bijzonder is er een schimmel die veelvoorkomend is bij walnoten (vooral bij natte dode walnoten) en die ernstige periodes van ziekte kunnen voortbrengen.  Vele noten zijn niet goed voor honden in het algemeen, hun hoog fosfor gehalte word veronderstelt van nier- en blaasstenen te veroorzaken.

-   Aardappelen : aardappel vergiftiging komt zowel bij mens als hond voor.  Rauwe aardappelen, zeker aardappelschillen, spruiten zijn zeer giftig voor de hond. 

-   Opmerking ; gekookte of gepureerde aardappelen zijn goed voor de hond, zelfs vrij voedzaam en verteerbaar. Let wel op NIET gekruid!!

-   Kalkoenhuid word veronderstelt om acute pancreatis bij honden te veroorzaken.

 

 

Ook opletten bij koud weer

 

   onderkoeling. Als uw hond wordt blootgesteld aan extreme koude, of het is zowel koud    en nat voor langere periodes , dan is er kans op onderkoeling.  Als uw hond zijn               temperatuur zakt onder 34°C bel dan uw dierenarts.  Kleine of kortharige honden moeten een trui aandoen als ze in zeer koud weer naar buiten gaan.  Kijk of uw hond niet bibbert of ongemakkelijk is als hij buiten is in de winter.

 

-   Bevrozen ketting brandwonden.  Honden die een metalen slipketting of ketting dragen en die buiten in de vrieskoude nog dragen kunnen brandwonden krijgen aan hun huid.

-   Chemicalien voor ijs te smelten, evenals strooizout , beiden gebruikt om straten, voetpaden, opritten ijsvrij te maken, kunnen ernstige brandwonden veroorzaken op de pads van uw hond.  Als uw hond aan deze produkten word blootgesteld reinig zijn poten dan zeer zorgvuldig!! Zie ook dat hij er niet van eet!!!

-   Anti-vries. Antivries of ethyleen glycol is aantrekkelijk voor honden en katten vanwege zijn zoete smaak. Als uw huisdier dit heeft binnengespeeld zelfs een kleine hoeveelheid, BEL DAN ONMIDDELLIJK UW DIERENARTS !

 

 

Warm weer.

 

-         zonneslag, hitteslag. Honden die in een slecht of niet geventileerd voertuig of andere afgesloten ruimte bevinden in de vlakke zon, of op een zeer hete dag, riskeren uitputting vanwege de hitte of een hitteslag.  Andere oorzaken kunnen zijn,  zware inspanningen bij warm weer, gebrek aan drinkwater of onvoldoende schaduw.  De tekenen dat uw hond last heeft van de hitte zijn snelle moeilijke ademhaling, een lichaamstemperatuur boven 39.°C, extreem kwijlen, helder rode tong en tandvlees, mogelijk braken en diarree en/of comateus of onbeantwoord gedrag

 

heupdisplasie      ectropion/entropion/prolaps         lupus          hotspot 

panosteitis      lijst gevaarlijke stoffen     blaasgruis      cushing     wormen

 

---------------------------------------------------------TEEFJES :-------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------REUTJES : -------------------------------------------------------------------------------

 

 ------------------------------------------------------OVERLEDEN :-----------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------