With a Little Help from my Friends - Joe Cocker

Tips bij opvoeding

************************

Puppywijzer :

hier wil ik iedereen een beetje van mijn goede raad meegeven, die ik uit ervaringen heb opgedaan of wat gewone regels zijn hoe je het moet doen.  

Thuiskomst

Vandaag is dan de grote dag, de puppy komt naar huis ! Gewapend met riem, halsband, handdoek/keukenrol voor onderweg  ivm kans op overgeven bent u naar ons toegekomen.  Wij hebben speciaal vroeg met u afgesproken, zodat de pup de hele dag heeft om te wennen aan zijn nieuwe roedelgenoten en het nieuwe territorium.  Tenslotte heeft hij op zo’n eerste dag heel wat indrukken te verwerken. Opgehaald worden met de auto, met vreemde mensen, vreemde geuren, naar een vreemde omgeving met vreemde voorwerpen.

Zorg dat uw pupje hier allemaal goed kan aan wennen. Geef hem hier de tijd en de rust voor. Zet hem als u binnenkomt gelijk op de plaats waar u hem ook later graag wil hebben.  Leg hier het nestlapje (doek dat je bij ons in het nest hebt gelaten) en eventueel en kluifje neer.  Laat hem verder lekker zijn gang gaan, hij vindt het reuze spannend om die nieuwe omgeving te ontdekken.  Hij zal nu zeker lekker rondsnuffelen en alles onderzoeken.  Loop niet constant achter hem aan.  Til hem niet steeds op. Als u wil dat hij naar u toekomt, roep dan met een hoge vriendelijke stem “hier” en dan de naam van de hond en beloon hem met een hondensnoepje (voor Frolic, als snoepje, doen de meeste honden alles) Hiermee leert u hem meteen één van de belangrijkste commando’s.  Als u hem het snoepje gegeven hebt en lekker geknuffeld dan laat u hem weer lekker verder verkennen.  Zo went de pup heel snel aan zijn nieuwe omgeving en aan zijn nieuwe roedelgenoten. Die hij geweldig zal vinden met die heerlijke snoepjes.  

Na verloop van tijd zal u merken dat de pup moe wordt en hij zal een plekje opzoeken om even lekker te gaan slapen. Waarschijnlijk weet u al waar u wilt dat uw hond uiteindelijk zijn vaste plek krijgt. Als het pupje dan wil gaan slapen, pakt u hem rustig op en brengt hem naar die plek.   Ongetwijfeld worden de meeste pups dan weer wakker, dan blijft u er gewoon even bij en kriebelt hem even totdat hij slaapt. Hierna gaat u weg en laat u hem alleen. De pup krijgt dan meteen zijn eerste alleen-blijf oefening. U gaat af en toe kijken of hij al wakker is, want als hij wakker is en hij ziet u dan weet hij meteen dat u altijd terugkomt, ook als hij even alleen gebleven is. Na een paar dagen zal u merken dat als de pup moe is, hij uit zichzelf naar deze plek gaat. Elke keer als u hem naar zijn plek brengt, of hij gaat hier uit zichzelf liggen dan zegt u “plaats”, waarmee hij alweer een nieuw commando leert. Nooit mag u de hond voorstraf naar zijn plaats sturen, want deze plek moet veilig en prettig blijven! !  

De eerste nachten 

De eerste dag weg bij de fokker, is voor een pup nogal ingrijpend, zo zonder moeder en weg van zijn broertjes en zusjes.  En natuurlijk hij mist ons…!  Het beste is als u de buren even op de hoogte brengt van uw nieuwe aanwinst, voor het geval het een lange (en luidruchtige) nacht gaat worden! Tenslotte heeft de pup de hele dag aandacht gehad van die geweldige nieuwe familie die hem geadopteerd heeft en dan is hij ineens alleen.  Het beste is dat u tezamen met het nestlapje (al is dit nog zo vies, was het niet, want dan gaat de nestgeur eraf), een kruik en een ouderwetse tikkende wekker in de mand van de pup legt om zijn moeder te imiteren.  Misschien dat uw pup niet in de surrogaatmoeder stinkt en u zult merken dat de pup dan al na een paar minuten begint te piepen, waarna hij het op een janken zet.  Logisch, onze hond stamt van de wolf af en deze gaat joelen om zijn roedelgenoten als hij alleen is.  Het beste is dan ook om uw pup de eerste nachten mee te nemen naar uw slaapkamer, bijvoorbeeld in een grote doos of bench naast uw bed, zodat hij binnen handbereik is en u hem meteen kunt troosten als hij u nodig heeft (even kriebelen en een paar troostende woordjes).  Dit is de beste manier ook als u straks uw pup niet in de slaapkamer wil hebben.  Tenslotte leert u hem overdag al waar zijn plaats is en u merkt snel genoeg wanneer de pup eraan toe is om daar ’s nachts ook alleen te blijven.

 Zindelijk maken  

Er zijn honden die zeer snel zindelijk zijn (soms al op 3 dagen) en dan weer andere doen er heel lang over (tot 6 maanden).  Uiteraard is uw invloed wel heel belangrijk als het erom gaat hoe snel uw pup zindelijk is.  Het is belangrijk dat u uw pup in de gaten houdt en hem regelmatig uitlaat.  U kan er zeker van zijn dat uw pup moet plassen/poepen als :

-         hij langdurig snuffelt

-         rondjes gaat draaien op dezelfde plek

-         als hij wakker wordt

-         als hij gegeten of gedronken heeft

-         als hij heeft gespeeld 

Als u de pup dan meteen even buiten zet, het liefst op de plek waar u dat voortaan wilt hebben, dan wacht u net zolang totdat hij daadwerkelijk iets heeft gedaan. Uiteraard prijst u hem dan de hemel in.  Vaak gaan puppies in het begin alleen buiten spelen, want dit is natuurlijk prachtig, weer allemaal nieuwe indrukken en zodra hij weer binnen komt, gaat hij ineens fijn zitten plassen. Til hem dan meteen op en zet hem weer op dezelfde plek buiten. Zodra u hem optilt stopt de pup direct met plassen en zal hij buiten verder gaan met plassen.

Als de pup, ondanks dat u goed op hem let, toch binnen plast dan mag u hem nooit straffen ! Het is waanzin om een pup met zijn neus door zijn plasje of zijn poep te halen, het enige dat u hiermee bereikt is dat de hond bang voor u wordt, want jij wordt zomaar plots zonder enig aanwijsbare reden boos ! Want hij weet nog niet dat binnen plassen niet mag, als hele kleine pup kuiste mama het altijd op en maakte het niet uit waar hij het deed.  Als u totaal geen regelmaat kunt ontdekken in het plas- en poepgedrag van uw hond, zorg dan gewoon dat u hem om de 2 uur uitlaat, om zodoende “ongelukjes” te voorkomen.

Socialisatie  

Voor de pup bij u komt, hebben wij er al alles aan gedaan om uw pup op te voeden tot een sociale pup.  Hij is veel geaaid, geknuffeld, heeft veel visite gehad, is mee in de auto geweest, is op bezoek bij de dierenarts geweest, enz …

Dit heet socialiseren.  Als de pup bij u komt zit hij in één van de belangrijkste fasen van zijn leven. Het is heel belangrijk dat u uw pup overal mee naartoe neemt.  Hij moet in deze fase zoveel mogelijk dingen zien en beleven, zodat hij straks als een rustige en evenwichtige hond met alle vier zijn poten in onze hectische wereld staat.

Als de pup nog wat bang is van die grote wereld, dan moet u het gewoon rustig opbouwen. Speel veel met hem, leid hem af en richt hem helemaal op uzelf.  Als hij weet dat hij een wereldbaas heeft waar hij op kan vertrouwen, dan zal hij gemakkelijker met u meelopen. Schrikt uw hond bijvoorbeeld van de vuilniswagen, luidruchtige brommers, gillende kinderen, onweer, o.i.d negeer hem dan gewoon.  Hij leert dan dat u niet reageert, dus dat er niets is om bang voor te zijn.  

TROOST NOOIT UW PUP ALS HIJ ERGENS VAN SCHRIKT! ! !

U beloont hem dan voor zijn angst en de volgende keer zal hij weer bang zijn of zelfs nog banger.

Als die enge vuilniswagen voorbij is, dan leidt u hem af en speelt even met hem en als hij weer vrolijk is, dan beloont u dat gedrag – “oh wat is hij braaf” aai,aai-“braaf” – knuffel! ! !  Laat de buren maar denken dat u een randdebiel bent, echt ze raken eraan gewend.  Onze buren kijken niet meer op of om als wij als een halve zool staan te joelen dat de hond weer eens braaf is.  Ze horen het ook als één van de honden niet braaf is “foei”! ! !

Kinderen zijn heel belangrijk in deze fase van de hond zijn leven.  Heeft u ze niet, leen ze dan. Laat ze hurken, de hond lokken en hondensnoepjes geven.  Kinderen zijn onvoorspelbaar, luidruchtig en enthousiast. De hond leert hier heel veel van.  Nooit mogen kinderen de pup optillen, er wild mee spelen en er alleen mee blijven ! Al is uw hond nog zo lief en betrouwbaar, als een kind hem pijn doet, dan kan hij zich maar op 1 manier verdedigen en dat is happen (zo lossen zij het tenslotte ook op tussen soortgenoten).  Nog niet zo lang geleden stond er in de krant een artikel dat een Sint Bernard een peuter van 3 had doodgebeten. Wat er niet bij stond was dat de peuter met de hond alleen gelaten was (moeder was even boodschappen doen) en dat de peuter 100 (!!!) nietjes in zijn oor gejast had.  Bij het 100ste nietje hield de hond het niet meer en kon hij maar 1 ding doen – bijten.   Dit is geen agressieve hond maar een brave hond, want hij heeft 99 keer niets gedaan en pas de 100ste keer.

Een goede raad, ga met uw hond op puppycursus.  Niets is zo leuk voor de hond als spelen met andere pups.  U leert de basiscommando’s die u uw hond kunt geven en bouwt een geweldige relatie op met uw hond.  U zult zien dat u daarna verder wil trainen met uw hond want niets is zo geweldig als met je hond bezig zijn.  Hij vindt u de geweldigste baas van de wereld en ervoor terug hebt u de beste vriend die een mens kan wensen.  

Wat nu mag, mag altijd.  

Voorbeelden :

-         uw pupje vindt de wereld zo geweldig, als hij aan de riem loopt trekt hij voortdurend. Ach het is maar een pupje

-         uw pupje ligt lief te slapen op de bank of bij u in bed, vertederd laat u hem liggen want ach het is maar een pupje

-         uw pupje zit naast de tafel als u zit te eten en kijkt zielig omhoog, u geeft hem wat lekkers want ach het is maar een pupje.  

* Als u hond volwassen is en zijn volwassen gewicht bereikt heeft en volle kracht heeft en hij trekt aan de riem en u vliegt er achter aan…niet zo een leuk vooruitzicht, dus als pup mag hij al niet aan de riem trekken.  Op het moment dat hij trekt, geeft u even een kort droog rukje aan de lijn en laat dan onmiddellijk weer de lijn ontspannen, als de pup verschrikt inhoudt en opkijkt beloont u hem.  Nu leert hij als hij aan de riem trekt hij een niet zo leuke ervaring en als hij niet trekt u blij bent.

* Als uw pupje nu op de bank of op bed mag, dan mag hij dat ook als hij volwassen is – of als hij net gezwommen heeft – of als hij in de poep gerold heeft – of door de modder gerend .

* Als pup kreeg hij wat lekkers aan tafel dus als hij volwassen is zit hij er nog steeds. Al kwijlend en af toe met zijn hoofd schuddend, zodat de vlokken in de rondte vliegen, zit hij te wachten op de traktatie. Ook als u visite hebt…

Dus begin meteen correct en het is een hoop ellende gespaard.

 

---------------------------------------------------------TEEFJES :-------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------REUTJES : -------------------------------------------------------------------------------

 

 ------------------------------------------------------OVERLEDEN :-----------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------